KARDIOLOZI OTKRILI KOJE VOĆE JEDU SVAKOG DANA DA BI OJAČALI SRCE: Smanjuju rizik od dijabetesa i holesterola
Evo koje je voće u pitanju, Foto: Profimedia

morate znati

KARDIOLOZI OTKRILI KOJE VOĆE JEDU SVAKOG DANA DA BI OJAČALI SRCE: Smanjuju rizik od dijabetesa i holesterola

Redovno konzumiranje voća i povrća povezano je sa smanjenjem rizika od bolesti.

Objavljeno:

Za zdravo srce i sprečavanje kardiovaskualrnih bolesti, kardiolozi preporučuju da se za užinu jede bobičasto voće, jabuke ili banane.

Borovnice

"Bobičasto voće ima posebno visok sadržaj antioksidanata i vlakana. Osim što su vlakna zdrava za creva, ona su ključna i za zdravlje srca jer pomažu u održavanju holesterola na zdravom nivou i sprečavaju porast krvnog pritiska“, kaže kardiolog Džoj Gelbman.

Jabuke

voće
foto: Profimedia

Sadrže polifenole i flavonoide koji imaju važna antioksidativna svojstva. Jabuke su takođe dobar izvor vlakana, vitamina C i kalijuma, a svi oni su dobri za zdravlje kardiovaskularnog sistema. "Jabuke imaju niski glikemijski indeks, pa pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa i holesterola, što zauzvrat smanjuje rizika od kardiovaskularnih bolesti", objasnila je doktorka za „Prevention“.

Banane

"Banane su dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, vitamina B6, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata. Ove hranljive materije, ne samo da podržavaju srce, već pomažu telu i na druge načine. Dijetalna vlakna pomažu varenje, vitamin C jača imunitet, a vitamin B6 važan je za razvoj mozga i živaca", naglašava doktorka.

BONUS VIDEO:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.